Öppet brev till de politiska gruppledarna i Nyköpings kommun

Hur ser ditt parti på en levande landsbygd? Vi har sökt,  men inte fått svar från (S) och (M) som idag styr kommunen. Vad tänker ni göra om nästa val ger er en majoritetsställning?

Vi kan ta det mindre samhället Stavsjö längst ut i väster, som exempel. Får några år sedan fastställde kommunen att Stavsjö är ”en nod”. Vad betyder detta?  Är det bara ett intet  förpliktande ord?

Varje dag tvingas samhällets invånare tillsammans med alla människor som besöker Nyköpings kommun västerifrån för att färdas på den gamla riksettan ATT FÖRST BESE DE TRAGISKA RESTERNA AV DET FÖRE DETTA VÄRDSHUSET DÄR SVARTMÖGEL HÄRJAR.

Hade byggnaden legat mer centralt, t ex i tätorten skulle kommunens politiska ledarskap agerat för många år sedan.  Men ju längre ut från tätorten vi rör oss desto mindre intresse. Då hjälper det föga att vara en nod.

I en artikel i DN den 25 maj skriver företrädare för HSSL att när människor i de bortglömda landsbygdssamhällena tar egna initiativ ”är det ett uttryck för att demokratin fungerar”. Vi är inte lika övertygade. Det kan faktiskt betyda att människor förlorat tilltron till den representativa demokratin och går vid sidan om. På sikt marginaliserar detta de politiska partierna på landsbygden. Deras ”öra mot marken” är borta och som språkrör gäller de inte längre.

Vi vill föra en dialog: Hur kan vi tillsammans städa bort det beklämmande vraket i Stavsjö som besökare till kommunen är det första man möter?  Hur får vi bort det som sätter en skamfläck på hela kommunen? För besökaren representerar detta – vare sig vi vill eller inte – synen på Nyköpings kommun.

Låt oss visa att hela kommunens landsbygd har en framtid som ett levande samhälle.  Vi kan börja i Stavsjö. Vi som bor här är beredda att dra vårt strå till stacken.

Kiladalens Utveckling